Bakgrund

Cecilia "Tessan" Milveden är född i Stockholm. Intresset för sång och musik utvecklades tidigt. I tonåren var det bl a Beatles, Jimi Hendrix, Mothers of Invention, Cream och John Mayalls bluesbreakers som gällde, senare tog kvinnliga jazzröster över, så som Carmen McRae, Monica Zetterlund, Billie Holiday, Ella Fitzgerald och Nannie Porres. Hon började även i tonåren att spela piano och ledde egna sånggrupper tillsammans med jämnåriga. 

Studier

Tessan gick på musiklinjen på Statens Normalskola, (det som senare blev Södra Latin) i Stockholm. Vidare blev det studier på KMI (Kommunala musikinstitutet), SMI (Stockholms musikpedagogiska institut) samt på Birkagårdens folkhögskolas musiklinje. På Birkagården studerade hon för sångerskan/pedagogen Berit Andersson och på SMI var det sångerskan/pedagogen Pia Olby som var hennes lärare. Hon deltog i sommar-jazzkurser på Ingesunds musikhögskola och Marholmen. På Ingesund träffade hon jazzsångerskan Nannie Porres och trumpetaren/storbandsledaren Bengt-Arne Wallin. Hon hade också redan tidigt lärt känna pianisten Gösta Rundquist, som var den som såg till att hon fick sjunga med Hudiksvalls storband 1976.

Arbete

Tessan arbetade på jazzklubb Fasching mellan 1980-1990 och fick på så sätt höra och lära känna många berömda jazzmusiker från hela världen. På den tiden var Fasching "jazzmusikernas eget ställe" och all verksamhet sköttes av musikerna själva. Hon arbetade samtidigt på SJW, Sollentuna Jazz Workshop och på en mängd olika studieförbund som sånglärare. Hon var också anställd på KMI, Kommunala Musikinstitutet (Kulturskolan). 

Har samarbetat med många musiker och sångare under åren i jazzbranschen som exempelvis Krister Andersson, Göran Strandberg, Leo Lindberg, Bernt Rosengren, Catharina Wiborgh, Lina Nyberg, Ivar Lindell med flera.

Åren 1997 till 2006 turnerande hon flitigt med Evergreenish, som leddes av altsaxofonisten Catharina Wiborgh. (Tessan Milveden, Catharina Wiborgh, Ann Blom, Ivar Lindell och Jesper Kviberg.)

Tessan utformade sin egen grupp, TMQ - Tessan Milveden Quintet 2002, som varit aktiva sedan dess. (Tessan Milveden, Krister Andersson, Göran Strandberg, Ivar Lindell och Jesper Kviberg.)

Hon förekommer även i en mängd olika konstellationer och uppträder på varierande platser, på jazzklubbar, i föreningar, i vis-sammanhang, i kyrkor, på jazzkryssningar och pensionärsträffar mm.